ВМРО-ДПМНЕ, партията на бившия македонски премиер Никола Груевски резултатите си без промяна и след прегласуването, което се проведе вчера, въпреки победата на социалдемократите, предаде NY Times. 

Македонски съд постанови по-рано парламентарните избори да бъдат повторени в една от избирателните секции заради нередности. Това ново развитие можеше да постави под въпрос твърде крехката победа на управляващите. 

Става въпрос за изборна секция с около 700 избиратели в град Теарце в доминирания от албанците регион Тетово. От гласувалите там 402-ма избиратели, социалдемократите печелят 245 гласа срещу 159 за Груевски. 

Резултатите са публикувани в страницата на ЦИК. 

Въпреки тях обаче, ВМРО-ДПМНЕ запазва 51 места в парламента срещу 49 за партията на Зоран Заев. 

Изборите на 11 декември бяха част от договореното с посредничеството на Европейския съюз споразумение между четирите основни политически партии в Македония в опит да се разреши дълбоката политическа криза, възникнала след огромния скандал с подслушването, избухнал през февруари 2015 г. и предизвикал улични протести.

Предварителните резултати показаха, че ВМРО-ДПМНЕ на дългогодишния премиер Никола Груевски ще има 51 депутатски места, две повече от Социалдемократическата партия (СДСМ), след като хората на Груевски получиха 38,06 процента от гласовете, докато социалдемократите се задоволиха с 36,69 на сто.