Вселенската патриаршия ще разгледа въпроса за каноничния статут на Охридската архиепископия след писма от православното вероизповедание на Македония югозападната ни съседка, както и на премиера Зоран Заев, съобщи bTV.

Македонската православна църква към момента е схизматична - няма официално признание за нейната легитимност след отделянето й от сръбската патриаршия.

Около подписването на Договора за добросъседство македонските духовници изразиха желание Българската православна църква да стане църква-майка, като инициативата получи голяма подкрепа у нас.

Светият Синод не се реши директно на този ход, според наблюдатели - заради опасения от реакциите на останалите сестрински православни църкви. Основно негативните реакции дойдоха от Русия и Сърбия. Това e и едно от възможните обяснения за отказа на БПЦ да изпрати свои представители на 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

Така се стига до изявлението на Светия Синод на Вселенската патриаршия, че ще работи за статута на "разколническата църква в Скопие" и връщането й в каноничния порядък под името "Охридска архиепископия". Според "Свободен печат" това означава промяна на името на архиепископията, като тя вече ще е Охридска и Юстинианова и няма да съдържа "Македонска" в името си.

Македония празнува 1 000 години от създаването на Охридската архиепископия

Македония празнува 1 000 години от създаването на Охридската архиепископия

На честванията няма да присъстват български духовници

Говорителят на македонското православното вероизповедание Тимофей посочи пред вестник "Свободен печат" , че архиереите са писали на патриаршията само за своята независимост и не знае какво точно е поискал Зоран Заев. "Наясно сме, че гърците трудно ще ни признаят под името "Македонска православна църква", но "Охридска архиепископия" е историческо и достойно име", посочи той.

Европейският митрополит Пимен, например, е на друга позиция и смята, че името на архиепископията не трябва да се променя по политически съображения, посочва македонският вестник.