Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че няма да се подпише под търговско споразумение с Бразилия, ако президентът Жаир Болсонару извади страната от Парижкото споразумение за климата, информира "Ройтерс".

С предупреждението Макрон показва, че е готов да блокира търговските преговори между ЕС и Меркосур.

ЕС и Меркосур, в която регионална организация участват Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, ускориха преговорите за споразумение за свободна търговия. Болсонару обяви тази седмица, че "скоро" може да бъде подписано споразумение, докато ЕС определи преговорите като "приоритет номер едно".

Но Брюксел е нервен относно вероятността от ръст на вноса на говеждо, а Меркосур се колебае дали да отвори някои индустриални сектори.

Франция е особено обезпокоена, че латиноамериканските държави няма да спазват стриктните екологични стандарти на ЕС.

Ако Бразилия напусне Парижкото споразумение, ние няма да се подпишем под търговско споразумение с тях, предупреди Макрон пред журналисти в Япония преди двудневната среща на върха на Г-20.

По проста причина. Ние искаме от нашите фермери да не използват пестициди, искаме от нашите компании да произвеждат по-малко въглеродни емисии, това има конкурентна цена, каза още Макрон и добави, че няма да позволят внос на стоки от държави, които не спазват правилата.

По-рано тази година Франция наложи вето срещу започване на търговски преговори между ЕС и САЩ заради решението на Вашингтон да напусне Парижкото споразумение за климата. Но френският ход не блокира откриването на търговските преговори, защото беше необходимо мнозинството на страните членки. Не е ясно дали Франция ще привлече други държави членки на своя страна, ако гласува срещу сделка с Меркосур.