Френският президент Емануел Макрон възнамерява да посети Иран по покана на иранския си колега Хасан Рохани. Това съобщават от Елисейския дворец.

Това посещение бе договорено по време на телефонен разговор между двамата политици, проведен в петък следобед. Условията около пътуване нето се разкриват.

В изявление на Елисейския дворец също така каза, че Франция остава ангажиранa с подробен план за действие по отношение на ядрената програма на Иран, подписан през 2015 г. във Виена. Това бе потвърдено в петък от президента на републиката в телефонен разговор с Рохани.

Рохани: Иран няма да се огъне

Рохани: Иран няма да се огъне

Ще постави САЩ в изолация

"Макрон напомни, че очакваното решение на САЩ няма да сложи край на споразумение за иранската ядрена програма и и всички от Франция и европейските си партньори ще продължат да изпълняват задълженията си," - се казва в изявление на Елисейския дворец.

"Президентът Рохани увери, че Иран ще продължи да изпълнява задълженията съгласно условията, по-специално в рамките на сътрудничеството с МААЕ", - съобщава в Елисейския дворец.

Тръмп: До 60 дни ще решим за санкциите срещу Иран
Обновена

Тръмп: До 60 дни ще решим за санкциите срещу Иран

Шесторката иска да се запази споразумението

Техеран и "Шесторкатаа" постигнаха споразумение през 2015 г. за разрешаване на иранския ядрен проблем. То предвижда премахването на санкциите, наложени на Ислямската република във връзка със своята ядрена програма от Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз. В замяна на това Техеран обеща да ограничи ядрените си дейности, поставяйки я под международния контрол. Сделката влезе в етапа на изпълнение през януари 2016 г.

В петък американският президент Доналд Тръмп очерта нова, по-строга стратегия от Вашингтон по отношение на Техеран.