До 60 дни САЩ ще решат дали да възобновят санкциите срещу Иран. Въпросът трябва да бъде разгледан в Конгреса, а последната дума ще има президентът Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на речна на Доналд Тръмп.

САЩ наложиха санкции на Революционната гвардия на Иран

САЩ наложиха санкции на Революционната гвардия на Иран

САЩ наложиха нови санкции на Революционната гвардия за подкрепа на тероризъм

В обръщение от Белия дом той припомни, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие. "Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив", отбеляза Доналд Тръмп.

Все пак държавният глава се въздържа и не изтегли САЩ от ядреното споразумение. Международната договорка е в сила. Тя е смятана за гаранция, че Иран няма да разработи атомна бомба. Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран, коментира АП.

САЩ няма да напускат ядрената сделка с Иран, обяви Тилърсън

САЩ няма да напускат ядрената сделка с Иран, обяви Тилърсън

По-късно днес Тръмп ще изнесе реч за ядреното споразумение

Агенцията цитира бележката на президента, че неговата администрация не може да гарантира, че режимът на аятоласите спазва ядрената сделка.

По тази причина Доналд Тръмп даде на Конгреса 60 дни, за да реши дали да бъдат възстановени санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението.

Германия и Русия предупредиха САЩ за Иран

Германия и Русия предупредиха САЩ за Иран

Вашингтон може "сериозно да влоши ситуацията"

Според Ройтерс това е голяма промяна в политиката на Белия дом. Тя поставя началото на конфронтация към Техеран в отговор на неговите ядрени и ракетни програми, и подкрепата му за екстремистки групи в Близкия изток, посочи Ройтерс.

Тръмп предупреди, че "ако не успеем да постигнем решение на въпроса в сътрудничество с Конгреса и нашите съюзници, споразумението ще бъде прекратено".

Шесторката обаче иска да се запази споразумението.

Франция, Германия и Великобритания поискаха от САЩ да помислят, преди да предприемат мерки като връщане на санкциите. Представителката на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че САЩ не могат да променят едностранно ядрената сделка.

Русия заяви, че подходът на Тръмп към Иран е "изключително обезпокоителен".

От своя страна Израел и Саудитска Арабия приветстваха новата стратегия на Тръмп към режима на аятоласите.