Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че президентът Доналд Тръмп няма да изтегли страната от иранската ядрена сделка или да поднови санкциите, но ще подчертае, че пактът е в противоречие с американските национални интереси, информират АП и АФП.

По-късно днес Тръмп ще изнесе реч за ядреното споразумение. Той многократно го определя като най-лошата сделка в американската история.

Германия и Русия предупредиха САЩ за Иран

Германия и Русия предупредиха САЩ за Иран

Вашингтон може "сериозно да влоши ситуацията"

Според плана американският лидер ще продължи да критикува споразумението, но в същото време ще уверява американските съюзници, че Вашингтон няма да се оттегли най-малко на този етап.

Тилърсън поясни, че Тръмп ще призове Конгреса да затегне изискванията относно продължаващата постепенна отмяна на американските санкции срещу Иран във връзка с ядрената програма. Администрацията иска от Конгреса да измени законодателството, така че да се включи и поведението на Иран в Близкия изток, което не е свързано с ядрената сделка.

Тръмп заклеймява ядрената сделка с Иран, но не изтегля САЩ

Тръмп заклеймява ядрената сделка с Иран, но не изтегля САЩ

Белият дом обявява "нова стратегия" за справяне с Иран

Държавният секретар каза още, че държавният глава няма да иска от Конгреса да връща санкциите срещу Иран. Тилърсън обаче разкри, че Тръмп ще обяви нови санкции срещу Революционната гвардия на Иран. САЩ ще призоват партньорите си да наложат рестриктивни мерки на гвардията.

САЩ тласкат света към хаос, предупреди Иран

САЩ тласкат света към хаос, предупреди Иран

Изглежда, че САЩ са предприели действия, които в крайна сметка ще доведат до безпорядък

Американският президент е задължен да информира Конгреса за статута на иранската ядрена сделка на всеки 90 дни.