Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви "нова стратегия" за справяне с Иран, която включва крути мерки срещу нарушения, които попадат извън "късогледото" ядрено споразумение.

Това обявиха от Белия дом, преди Тръмп да изложи по-късно днес плана си за споразумението, което беше сключено между шестте световни сили (САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция и Германия) и Иран през 2015 г.

САЩ тласкат света към хаос, предупреди Иран

САЩ тласкат света към хаос, предупреди Иран

Изглежда, че САЩ са предприели действия, които в крайна сметка ще доведат до безпорядък

Стратегията ще се фокусира върху тестването на балистични ракети от Иран, дестабилизиращите му действия в целия регион в страни като Йемен и Сирия и насилието на Ислямската Революционна гвардия, която е част от иранската армия.

Германия и Русия предупредиха САЩ за Иран

Германия и Русия предупредиха САЩ за Иран

Вашингтон може "сериозно да влоши ситуацията"

"Политиката на администрацията на Тръмп спрямо Иран ще адресира всички тези заплахи и зловредни действия от страна на правителството на Иран и ще се опита да промени поведението на иранския режим", изтъкнаха от Белия дом.

Планът има опасност да предизвика опълчване от страна на Иран до степен, в която може да реши да обяви, че ядреното споразумение е било нарушено. Но Тръмп заяви, че дестабилизиращите действия на Иран трябва да бъдат възпрени.

Иран: Нужна е категорична подкрепа за ядреното споразумение

Иран: Нужна е категорична подкрепа за ядреното споразумение

Дойде редът и на другите активни страни в процеса и по специално европейските държави

"Време е целият свят да се присъедини към нас в настояването, че правителството на Иран трябва да прекрати стремежа си към смърт и разрушение", изтъкна Тръмп в изявление, обявяващо плана.

Тръмп се очаква да окаже особен натиск върху Иранската Революционна гвардия, която е обвинена в нарушения на правата на човека. Действията на Революционната гвардия, както и много други ирански нарушения според администрацията на Тръмп, не попадат в обхвата на разпоредбите, заложени от администрацията на бившия американски президент Барак Обама в ядреното споразумение.

"Ще се опитаме да откажем иранския режим - и по-специално Ислямската Революционна гвардия - да финансира зловредните си действия и да се противопоставим на действията на Иранската Революционна гвардия, които отнемат богатството на иранския народ", подчертаха от Белия дом, като допълниха: "Ние ще обединим международната общност, за да осъдим грубите нарушения на правата на човека от страна на Ислямската Революционна гвардия и несправедливото задържане от тяхна страна на американски граждани и други чужденци по измислени обвинения."

Иран плаши САЩ със съкрушителен удар, ако отменят ядрената сделка

Иран плаши САЩ със съкрушителен удар, ако отменят ядрената сделка

Зариф говори пред парламента на страната

"Най-важното е, че ще лишим иранския режим от всички пътища към ядрено оръжие", добавят от американската администрация.

Тръмп ще каже, че иранската ядрена сделка вече не съвпада с интересите на САЩ от гледна точка на националната сигурност, но няма да изтегли страната от споразумението или незабавно да наложи отново санкции срещу Техеран.

Американският държавен глава преди вече е определял споразумението като "позор" за САЩ и "най-лошата сделка, договаряна някога".