Иран ще реагира остро на всеки американски ход, който е в ущърб на ядрената сделка със световните сили. Това предупредил външният министър на Ислямската република Мохамед Джавад Зариф пред иранския парламент.

Държавната медия на страната се позовава на думите на ирански депутат, който е присъствал на заседанието, информира Ройтерс.

Мей призова Тръмп да не отменя ядрената сделка с Иран

Мей призова Тръмп да не отменя ядрената сделка с Иран

В телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп

"На закрито заседание Зариф подчерта, че ако американците предприемат някакви мерки против ядреното споразумение, Ислямска република Иран ще им нанесе по-съкрушителен удар", каза пред ИСНА Шахбаз Хасанпур, депутат, който представлява град Сирджан.

Друг депутат, Бехруз Немати, изтъкна, че външният министър е обсъдил конкретни стъпки, които Доналд Тръмп и Конгресът на САЩ могат да предприемат, както и иранските планове за реципрочни действия.

Тази седмица се очаква американският президент да обяви, че ядреното споразумение с Иран не е в полза на американската сигурност. Също така се очаква Тръмп да определи Революционната гвардия на Иран за терористична организация.

Армията на Иран обеща да преподаде "нови уроци" на САЩ

Армията на Иран обеща да преподаде "нови уроци" на САЩ

САЩ "разбират само от ругатни"

В същото време иранският президент Хасан Рохани застана зад Революционната гвардия.

Държавният глава обясни, че действията на САЩ срещу гвардията биха представлявали грешка.

Те смятат, че гвардията е военна организация. Революционната гвардия не е военна организация. Те са сърцето на народа. При всички заплахи те защитаваха нашите национални интереси, каза той.

Иран обвини САЩ в помощ на тероризма, обявявайки Революционната гвардия в тероризъм

Иран обвини САЩ в помощ на тероризма, обявявайки Революционната гвардия в тероризъм

Светът трябва да бъде благодарен на революционните гвардейци за борбата им срещу терористите, смята Иран

Според него президентът на САЩ създава условия, които превръщат Иран в по-обединена държава от всякога.

Вчера местни вестници разпространиха снимка на Зариф, който се усмихва и прегръща командира на гвардията генерал-майор Мохамед али Джафари.