Иран счита, че Съединените щати "ще се присъединят към терористичния лагер", ако избере да определи иранската елитна Революционна гвардия (IRGC) за терористична организация, съобщава "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да обяви тази седмица своето окончателно решение за това, как иска да сдържа регионалното влияние на Иран. 

"Светът трябва да бъде благодарен на революционните гвардейци за борбата им срещу терористите, особено срещу ДАЕШ (Ислямска държава)", заявява говорителят на иранското правителство Мохамед Бахер Нобахт на пресконференция, излъчена на живо по държавната телевизия.

"Така че, като взимат позиция срещу Революционните гвардейци и ги определят за терористична група, американците ще се присъединят към лагера на терористите", добавя той.

Иран заплаши САЩ със "съкрушителен отговор", ако обявят Революционната гвардия за терористи

Иран заплаши САЩ със "съкрушителен отговор", ако обявят Революционната гвардия за терористи

"Надяваме се, че САЩ няма да направят тази стратегическа грешка"

Американски санкции срещу IRGC биха могли да засегнат конфликтите в Ирак и Сирия, където Техеран и Вашингтон подкрепят противопоставящите се на ИДИЛ.

Командващият на гвардията Мохамед Али Джафари заяви в неделя, че ако Вашингтон определи гвардейците за терористична организация, те "ще считат, че американската армия е наравно с Ислямска държава по целия свят".

Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми заяви, че Техеран ще даде "твърд, решителен и смазващ" отговор, ако САЩ продължат с този план.