На фона на информациите, че САЩ планират да определят Революционната гвардия на Иран като терористична групировка, от въоръжените сили на Ислямската република изтъкнаха, че е време да преподадат на американците "нови уроци", съобщава иранската агенция ИСНА.

Говорителят на иранските въоръжени сили Масуд Джазайери подчерта, че администрацията на САЩ "разбира само от ругатни", добавяйки, че те се нуждаели от "шокове", за да осъзнаят "новото значение на властта в света".

Иран обвини САЩ в помощ на тероризма, обявявайки Революционната гвардия в тероризъм

Иран обвини САЩ в помощ на тероризма, обявявайки Революционната гвардия в тероризъм

Светът трябва да бъде благодарен на революционните гвардейци за борбата им срещу терористите, смята Иран

Коментарите идват, след като говорителят на иранското правителство заяви, че "призивите на САЩ за обозначаването на Революционната гвардия като "терористична групировка" ще означават, че самият Вашингтон подкрепя терористите.

Шефът на Революционната гвардия Мохамед Али Джафари от своя страна също приравни американските сили с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Говорителят на външното министерство на Иран също коментира евентуалния ход на Вашингтон, предупреждавайки, че реакцията на Техеран ще бъде "твърда и съкрушителна".

Американският президент Доналд Тръмп се очаква да обяви Революционната гвардия за терористична групировка. Той също така се очаква да денонсира ядреното споразумение с Иран през следващата седмица. Тръмп се очаква да произнесе реч на 12 октомври, след като отваря вратата за промяна на споразумението като част от по-твърд подход към Иран.

Иран заплаши САЩ със "съкрушителен отговор", ако обявят Революционната гвардия за терористи

Иран заплаши САЩ със "съкрушителен отговор", ако обявят Революционната гвардия за терористи

"Надяваме се, че САЩ няма да направят тази стратегическа грешка"