Френският президент Еманюел Макрон избра Елизабет Борн да ръководи новото правителство, слагайки край на седмиците на спекулации след президентските избори през април, съобщава "Политико".

Борн бе избрана за новия министър-председател на Франция след оставката на Жан Кастекс. Борн, чието назначение е вторият път, когато Франция има жена министър-председател, ще отговаря за управлението на спорната пенсионна реформа на Макрон.

Съобщава се, че Макрон е искал да назначи жена и е казал, че иска да назначи "някой, който е силен по социални въпроси, екологични и производствени въпроси".

Напускането на Кастекс бе дълго планирано след победата на Макрон на президентските избори през април. "Пътешествието ми в националната политика приключи", каза той пред Le Monde в статия, публикувана миналата събота.

След като назначи двама консервативни министър-председатели по време на първия си мандат, Макрон избра Борн - бивш ръководител на мрежата на парижкото метро, която исторически е близо до Социалистическата партия.

61-годишната Борн е била министър на транспорта и министър на екологията при Макрон и успешно ръководи реформите, свързани с професионалното обучение и френската железопътна компания SNCF.

"Тя има много добър опит и ако искаме да постигнем пълна заетост, назначаването на министър на труда е разумен ход", каза министър, пожелал анонимност, преди назначаването.

Борн също се кандидатира на предстоящите парламентарни избори за партията La République en Marche на Макрон. Името й бе разпространено малко след като Макрон спечели президентските избори, което породи спекулации защо на президента му отне толкова време, за да я назначи.

Социалистката Едит Кресон бе първата жена министър-председател на Франция в началото на 90-те години на миналия век.

"Наистина беше време да има друга жена на тази позиция и знам, че г-жа Борн е забележителен човек с много опит... Мисля, че това е много добър избор", каза Кресон пред телевизия БФМ, пише "Франс 24".

Бюрократ от кариерата, която работеше с множество министри от Социалистическата партия, преди да се присъедини към правителството на Макрон, Борн имаше кратък престой като министър на околната среда през 2019 г., когато прокара политики за велосипеди.

След това тя пое управлението на Министерството на труда и наблюдаваше преговорите със синдикатите, които доведоха до намаляване на обезщетенията за безработица за някои търсещи работа.

Според нея безработицата спадна до най-ниското си ниво от 15 години, а младежката безработица до най-ниското си ниво от 40 години.

Сериозното познаване на Борн за функционирането на държавата ще помогне на Макрон да прокара по-трудни реформи. Тя ще бъде натоварена със задачата да наблюдава силните синдикати на Франция, да наблюдава най-оспорваното му предизборно обещание: повишаване на възрастта за пенсиониране.

"Борн е против повишаването на минималните заплати и пенсионирането на 65 години. Започваме нов сезон на социално малтретиране", написа Меленшон в Twitter.

Дискретна технократка, която никога не се е кандидатирала за публична длъжност, Борн изглади пълномощията си като стоманен преговарящ срещу профсъюзите по време на първия мандат на Макрон.

Като министър на транспорта през 2017 г. тя се противопостави на седмици на стачки и демонстрации, за да сложи край на щедра система за пенсии и обезщетения за железопътните работници на SNCF.

"Тя е истински работохолик, човек, който може да продължи до 3 сутринта и да се върне отново в 7 часа сутринта", коментира бивш служител на Борн.

Френският премиер Жан Кастекс подаде оставка

Френският премиер Жан Кастекс подаде оставка

Във Франция е обичайно президентите да имат повече от един премиер по време на мандата си