Новите санкции на ЕС срещу Турция показаха непоколебимостта на Общността. Този коментар направи президентът на Франция Еманюел Макрон след двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, цитиран от "Ройтерс" и "Политико".

Турция отхвърли незаконните санкции на ЕС

Турция отхвърли незаконните санкции на ЕС

Турция не я е грижа много за каквото и да е било решение

"Европа показа способността си да бъде непоколебима към Турция с приемането на санкции за спиране на едностранните й действия в Източното Средиземноморие", каза той пред журналисти след срещата.

"Дадохме шанс на Турция през октомври, ние протегнахме ръка, поставихме условия. Ние единодушно подчертахме, че Турция продължава провокативните си действия. Тази твърда позиция и тези нови санкции са знакът на нов подход", добави той.

По думите му преди "шест месеца ние бяхме много далеч от това...хората казваха, че Франция е сама". Макрон подчерта, че сега едновременно САЩ и ЕС наложиха санкции на Анкара.

ЕС разшири санкциите срещу Турция, но не забрани сделките

ЕС разшири санкциите срещу Турция, но не забрани сделките

В "черния списък" влизат още турски граждани

Макрон отбеляза още, че това "показва, че ние понякога сме прави да бъдем ясни и гръмогласни, когато поведението е неприемливо".

Според него санкциите показват, че ЕС повече не приема дестабилизиращи действия в орбитата си.

Но френският лидер увери, че ЕС ще продължи диалога с Турция.

По-рано Турция отхвърли като "пристрастни" и "незаконни" действията на ЕС.

Европейският съюз реши да разшири санкциите срещу Турция заради сондажите ѝ за газ в гръцки и кипърски води в Средиземно море. Лидерите на ЕС дадоха зелена светлина в Брюксел за работата по разширяване на "черния списък" с турски граждани, който сега се състои от двама служители на Turkish Petroleum Corp.