Президентът на Франция Еманюел Макрон защити решението си да не се налага трета блокада в страната. В изявление в събота той обяви, че има доверие в обществеността, в способността заедно да овладеят COVID-19, предаде "Ройтерс".

"Имам доверие в нас. Тези часове, които преживяваме, са от решаващо значение. Нека направим всичко възможно, за да забавим епидемията заедно", написа в "Туитър" Макрон.

От неделя Франция ще затвори своите граници за всички несъществени пътувания за и извън Европейския съюз. Пристигащите от Блока ще трябва да покажат отрицателен тест. Големите търговски центрове ще бъдат затворени, а полицейските патрули ще бъдат увеличени, за да се наложи от 18:00 часа и вечерен час.

При сегашните 10% положителни случаи, които до голяма степен се дължат на по-заразния щам, открит за първи път във Великобритания, медици препоръчват нова карантина. Едно проучване на общественото мнение показа, че повече от три четвърти от французите смятат, че това е неизбежно. Анкетата показа също така, че общественото доверие в справянето на кризата от страна на правителството е спаднало.

Франция на прага на нова карантина - затяга мерките срещу COVID-19

Франция на прага на нова карантина - затяга мерките срещу COVID-19

Страната затваря границите си за държави извън ЕС

Макрон също така е подложен на обстрел за пускането на ваксини с по-бавни темпове от други големи държави от ЕС и далеч по-бавно от Великобритания или САЩ. Последните данни на Франция показват, че досега е раздала само 1,45 милиона дози ваксини. За сравнение Великобритания е купила 8,4 милиона.

Франция съобщи за 24 393 нови инфекции с COVID-19 в събота, спрямо 22 858 предния ден. Броят на пациентите с COVID-19 в болница остана над 27 000 за пети пореден ден.

Френският премиер Жан Кастекс предупреди, че следващите няколко дни ще бъдат решаващи за развитието на епидемията. По негови думи във Франция положението е тревожно, макар да е по-добре контролирано отколкото в някои съседни държави.

Той посочи, че въпросът за нова карантина се поставя основателно.