Франция затяга мерките срещу коронавируса с надежда да се избегне нова карантина, съобщава "Франс прес".

Сред новите ограничения е затварянето на границите за държави извън ЕС. Мярката влиза в сила от утре в полунощ. Изключения ще се правят само при наличие на основателна причина за пътуване.

Френският премиер Жан Кастекс предупреди, че следващите няколко дни ще бъдат решаващи за развитието на епидемията. По негови думи във Франция положението е тревожно, макар да е по-добре контролирано отколкото в някои съседни държави.

Той посочи, че въпросът за нова карантина се поставя основателно.

Франция със седмични рекорди по COVID заболеваемост

Франция със седмични рекорди по COVID заболеваемост

Не се налагат нови забрани за момента

Кастекс съобщи и че ще се изисква отрицателен PCR тест при всяко влизане в страната от страна членка на ЕС с изключение на трансграничните работници. От миналата неделя мярката вече е в сила за морския и въздушния транспорт, но ще бъде разширена и към сухопътния транспорт.

Всички пътувания от и до отвъдморските територии също ще са възможни само при основателна причина.

От утре ще бъдат затворени и търговските центрове с площ над 20 000 кв. м, в които не се продават храни и където има най-голямо струпване на хора.

При възможност ще се разшири дистанционната работа. Мярката вече е в сила за държавната администрация.

Ще се налагат строги санкции при нарушения на вечерния час, нерегламентирани празненства и незаконно отваряне на ресторанти.

От МВнР съобщават, че при нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез ел. поща на адреси: consul@ambbulgarie.fr, Embassy.Paris@mfa.bg.

Във Франция затегнаха ограниченията във връзка с COVID-19

Във Франция затегнаха ограниченията във връзка с COVID-19

Полицейският час вече ще започва от 18 часа вместо от 20 часа