Президентът на Франция Еманюел Макрон си навлече гнева на политици с коментари, че иска да подобри отношенията между държавата и църквата. Той е обвиняван, че се опитва да разклати дългогодишната светска традиция в страната, информира АФП.

Католическата църква и държавата в продължение на векове са неделимо цяло във Франция, но Френската революция през 1789 г. и модернизацията през XIX век водят до разделението им със закон през 1905 г.

Макрон, който се хвали, че може да разрешава трудни въпроси, е заявил на среща с епископи в понеделник, че се надява да възстанови отношенията с Католическата църква чрез "диалог на истината".

"Президент на френската република, който не се интересува от църквата и католиците, се проваля в задълженията си", казал френският лидер.

Бившият социалистически премиер Манюел Валс, който подкрепи Макрон за президент през 2017 г., написа в "Туитър", че "секуларизмът е Франция".

"Секуларизмът е скъпоценният камък на короната ни. Президентът на републиката трябва да защитава това", написа в "Туитър" новият лидер на Социалистическата партия Оливие Фор.

Левият френски политик Жан-Люк Меланшон коментира, че изказванията на Макрон са "безотговорни".

"Макрон е в пълен метафизичен делириум. Скандално. Човек очаква президент, а получава малък свещеник", написа Меланшон в "Туитър".

Вътрешният министър Жерар Колон, който е отговорен за отношенията на правителството с религиозните групи, подчерта, че изказванията на Макрон отразяват нуждата от по-голяма духовна осъзнатост и не подкопават френските светски традиции.

Социологически проучвания показва, че вярващите и атеистите във Франция са поравно, като ролята и мястото на религията в страната остава деликатен въпрос.