Франция призовава Русия да проведе задълбочено разследване за изясняване на инцидента с Алексей Навални, съобщава Елисейския дворец, цитиран от ТАСС, след телефонен разговор между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин.

"Необходимо е Русия да изясни ситуацията чрез задълбочено и прозрачно разследване", коментира Макрон.

Според него, "въз основа на собствените си изследвания Франция споделя заключенията на редица европейски партньори по отношение на фактите за отравяне с употребата на веществото Новичок в нарушение на международните норми за използването на химическо оръжие".

Макрон допълва, че Франция е солидарна с Германия по отношение на стъпките, които трябва да бъдат предприети на фона на ситуацията с Навални.

Независимият анализ на Франция стигна до заключението, че Навални е отровен с нервнопаралитичен агент "Новичок" при опит за убийство, съобщава "Ройтерс".

"Президентът изрази дълбоката си загриженост по отношение на престъпното деяние, извършено срещу Алексей Навалани, и наложителността незабавно да се хвърли светлина върху обстоятелствата и отговорностите на този опит за убийство", се казва в изявление на кабинета на Еманюел Макрон.

Путин обясни на Макрон, че е "неподходящо" да се отправят безпочвени обвинения срещу Русия за предполагаемото отравяне на Навални, съобщи Кремъл.

Путин заяви, че Русия иска Германия да предаде резултатите от медицинските тестове, взети от Навални.

Берлин: Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е отровен с новичок
Обновена

Берлин: Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е отровен с новичок

Потвърждават германските доказателства