Геният на великолепието, който притежаваше лудостта на величието. Той търсеше чудото навсякъде. С тези думи френският президент Еманюел Макрон почете световно известния български творец Кристо

Припомняме, че Христо Явашев-Кристо почина на 84 години в дома си в Ню Йорк.

Сред най-известните работи на Кристо са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, 38-километровите платнени завеси в Калифорния и платнените портали в нюйоркския Сентръл парк, плаващите кейове в езерото Изео в Италия.

Той имаше намерение да опакова парижката Триумфална арка в 25 хиляди квадратни метра сребристо-син плат. Инсталацията беше планирана за тази есен, но зради пандемията от коронавируса проектът беше отложен за 2021 г. От екипа му заявяват, че идеята ще бъде осъществена в негова памет.

Почина художникът Христо Явашев-Кристо

Почина художникът Христо Явашев-Кристо

На 84 години, в дома си в Ню Йорк...

През 1957 г. емигрира и през 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод (родена Jeanne-Claude Denat de Guillebon), с която по съвпадение са родени в един и същи ден. Двамата започват съвместна работа. "Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство." - споделя Жан-Клод.

Изкуството им се категоризира като Environmental Art - изкуство на средата. Всички творби съществуват ограничено време и е невъзможно е да бъдат запазени - с което са сродни с "пърформанс артс". За всеки свой проект Кристо и Жан-Клод се борят упорито, понякога в продължение на години и десетилетия, като разясняват проектите си на общинари, политици, еколози, граждани.

Жан-Клод умира от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009 г.