Антисемитизмът достигна най-високите си нива от Втората световна война. Това предупреждение отправи президентът на Франция Еманюел Макрон пред лидерите на еврейската общност в страната, пише "Гардиън".

Ден по-рано хиляди французи организираха демонстрации за осъждане на престъпленията от омраза.

Маршове и митинги срещу антисемитизма организират във Франция

Маршове и митинги срещу антисемитизма организират във Франция

Франция е дом на най-голямата еврейска общност в света извън Израел и САЩ

Държавният глава обяви, че правителството на Франция ще приеме определението за антисемитизъм на междуправителствената организация Международен алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA) и ще предложи закон за борба с езика на омразата в интернет.

На ежегодната вечеря със Съвета на еврейските институции във Франция Макрон каза още, че през последните години страната му и други държави в Европа регистрират "възход на антисемитизма, което вероятно е безпрецедентно от Втората световна война".

Снимка 407983

Източник: ЕПА

Според него промяната в определението за антисемитизъм ще помогне на полицията, магистратите и учителите във всекидневната им работа.

Откакто IHRA одобри определението през 2016 г., някои критици на Израел алармират, че може да бъде използвано за потискане на палестински правозащитници. В дефиницията се казва, че антисемитизмът може да е във формата на "отричане правото на еврейския народ на самоопределение, като се твърди, че съществуването на Държавата Израел е расистки стремеж".

Макрон смята, че това определение е правилно.

"Антиционизмът е една от съвременните форми на антисемитизма. Зад отричането на съществуването на Израел се крие омразата към евреите", обяви френският лидер.

Макрон отбеляза, че в по-бедните и мултуетнически квартали във Франция антисемитизмът се базира на "радикалния ислямизъм", който е много разпространена идеология.

Снимка 407982

Източник: ЕПА

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази задоволството си от решението на Франция да приеме международната дефиниция за антисемитизъм. Той благодари на френския лидер в телефонен разговор преди речта му.

Макрон съобщи още, че партията му ще въведе законодателство в парламента през май за принуждаване на социалните медии да премахват съобщения с език на омразата, както и използване на всички налични инструменти за установяване на авторите "колкото е възможно по-скоро".

Правителството излезе с доклад, в който се подчертава голям ръст на инцидентите с антисемитизъм през изминалата година. Общо са регистрирани 541 инцидента, което е 74% скок от 311 през 2017 г.