Президентът на Франция Еманюел Макрон призова стачкуващите срещу пенсионната реформа, които парализираха железопътния транспорт в страната да се съгласят на коледно "примирие". Френският лидер също предложи като отстъпка да се откаже от президентската си пенсия, пише "Политико".

Макрон: Kолониализмът е сериозна грешка

Макрон: Kолониализмът е сериозна грешка

Аз съм от поколение, което не е част от колониалната ера

Вече две седмици стачни действия срещу планираната пенсионна реформа на държавния глава блокират голяма част от Франция. Железопътният транспорт, включително високоскоростните влакове и метрото в Париж, работят на половин капацитет.

На пресконференция в Кот д'Ивоар Макрон призова транспортните синдикати да прекратят стачката по време на празниците, за да уважат "семейния живот" и французите, за да си починат по празниците.

Макрон е готов да промени пенсионната реформа, но не и да се откаже

Макрон е готов да промени пенсионната реформа, но не и да се откаже

Може да проведе дискусии със синдикати и ключови организации за възрастта

Вестник "Монд" пише, че Макрон се отказва от бъдещата си президентска пенсия от 6220 евро на месец, а също така и от пожизненото си членство в Конституционния съвет на Франция. В съвета влиза всеки бивш президент на Франция. Мястото в Конституционния съд идва с възнаграждение от 13 500 евро.

Бившият президент Франсоа Оланд също се отказа от възнаграждението си от съвета, но Макрон е първият президент, който се отказва от пенсията си, пише "Монд". Говорителят на Елисейския дворец коментира пред АФП, че Макрон също иска предлаганата от него пенсионна реформа да се прилага и за президентската пенсия в бъдеще.

Няколко профсъюза отхвърлиха искането за коледно "примирие".

По-рано тази седмица правителството и синдикатите проведоха двудневни преговори, но не успяха да се договорят и профсъюзите призоваха за масова демонстрация на 9 януари 2020 г.