Френският президент Еманюел Макрон се подписа под реформи, които ще променят сложния Кодекс на труда. С подписа промените се превръщат в закон, информира АФП.

Ройтерс уточнява, че Макрон официално се е подписал под пет указа. Агенцията коментира, че това е първата голяма икономическа реформа на новия президент от поемането на властта през май.

Реформите на Макрон доведоха до протести във Франция

Реформите на Макрон доведоха до протести във Франция

В рамките на месец синдикати за втори път организираха демонстрации

Самият президент обяви, че указите ще се превърнат в закон през следващите дни, въпреки че те нямат да влязат в сила, докато не бъдат подписани други укази с повече подробности преди края на годината.

Мерките, които доведоха до големи протести, имат за цел да предоставят на работодателите по-голяма гъвкавост при договаряне на заплащането и условията с работниците, а също така улесняват уволненията и наемането на работници.

Насилие на първия голям протест срещу Макрон
Обновена

Насилие на първия голям протест срещу Макрон

На 31 август френското правителство обяви план за реформиране

Хилядите протестиращи през този месец се опитаха да им бъде чут гласа, тъй като се опасяват, че новият закон е в полза на социалния дъмпинг и отслабва позициите на синдикатите. Левите партии са категорично против промените.

"Националният фронт" предупреди, че реформите са в полза на големите компании, а не на малкия и средния бизнес.

На 31 август френското правителство обяви плана за реформиране на регулациите на пазара на труда, за да даде повече свобода на работодателите и да се стимулира икономиката.