Хиляди парижани излязоха на улицата да протестират срещу новата трудова реформа, предложена от президента на Франция Еманюел Макрон, информират световните агенции.

Впоследствие стана ясно, че е избухнало насилие по време на демонстрациите в Париж.

с

Френският вестник "Фигаро" пише, че демонстрацията е започнала около 14,00 часа местно време на Площада на Бастилията.

Хиляди други също протестират в Лион, Ница и Марсилия.

Общата конфедерация на труда, вторият най-голям синдикат в страната, протестира срещу предложената от правителството реформа.

Генералният секретар на Общата конфедерация на труда Филип Мартинес заяви, че реформите са "социален преврат".

Според него около 100 000 души протестират в страната.

На 31 август френското правителство обяви план за реформиране на Кодекса на труда с цел да даде на работодателите повече свобода и да стимулира икономиката. Реформата ще покрие краткосрочните и безсрочни договори за наемане, процедурите за отстраняване от работното място, както и други трудови правоотношения.

Проектът е остро критикуван от синдикати и леви партии, тъй като се опасяват, че промените улесняват компаниите при уволняване на персонал и водят до намаляване заплащането при извънреден труд.

Според "Националния фронт" реформите изглежда са в полза на големите фирми, а не на малките или средни предприятия. Най-големият профсъюз CFDT няма да участва в стачката.

Промените се очаква да бъдат внесени в Министерски съвет на 22 септември.

Това е първото голямо предизвикателство за Макрон, който в момента е на посещение в Свети Мартин, за да инспектира щетите от урагана "Ирма".

Макрон беше икономически министър в социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд, чиито опит за трудова реформа доведе до седмици на протести, в които участваха 400 000 души, както и до бунт в партията му. Оланд беше принуден да се съобрази, но за момента Макрон не показва, че е готов да се откаже.

Социологическо проучване от 1 септември показва, че гласоподавателите са със смесени виждания за реформата. Близо 60% са против реформата на Макрон като цяло. Но когато респондентите погледнат мерките поотделно, повечето от тях са подкрепяни.