Правителството на Франция се опитва да успокои засилващия се гняв в страната след появата на видео, на което полицията бие музикален продуцент в Париж. Това е поредното полицейско насилие, разклатило европейската държава, пише "Гардиън".

Президентът Еманюел Макрон е привикал вътрешния министър Жералд Дарманен в Елисейския дворец, за да поиска сурови наказания за полицаите, обвинени в насилие. Той е заявил, че е "шокиран" от видеото, на което полицията бие чернокожия Мишел Зеклер в студиото му.

Четирима полицаи са отстранени, докато тече разследване на извършения от тях арест на Зеклер миналата събота. Полицаите, които не са знаели, че са снимани, се оплакали, че Зеклер ги е нападнал и се е опитал да вземи едно от оръжията им.

Адвокатът на пребития Хафида ел Али изрази разочарованието си, че мъжете не са задържани.

Моят клиент прекара напълно неоправдани 48 часа в полицейския арест на основата на лъжливи показания от полицията, която скандално го атакува. Ако нямахме видеото, моят клиент вероятно щеше да бъде в затвора в момента, каза адвокатът.

След нападението 41-годишният Зеклер заяви пред журналисти: "Тези хора се предполага, че трябва да ме защитават. Не съм направил нищо, за да заслужа това. Искам тези хора да бъдат наказани от закона. Разбира се, бях уплашен...късмет е, че имам видеоклиповете, за да ме защитят. Това не трябваше да се случва".

Според Europe 1 Макрон почервенял от яд, след като видял видеото, разпространено в социалните мрежи.

"Президентът бе много шокиран и незабавно извика вътрешния министър", разкри пред радиото източник от президентството. Реакцията на Макрон е потвърдена и от други медии.

Футболистите Килиан Мбапе и Антоан Гризман изразиха гнева си. Според тях това е недопустимо. Мбапе написа, че Франция има ценности и принципи, призова за спиране на расизма.