Саудитска Арабия обеща да даде 100 милиона долара на военните сили на страните от групата Г-5 Сахел в Западна Африка, докато Обединените арабски емирства предлагат помощ от 30 милиона долара.

Това съобщи френският президент Еманюел Макрон на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, италианския премиер и африкански лидери, цитиран от АФП.

Срещата бе във връзка с действията на групата Г-5 Сахел в борбата срещу тероризма, която е съставена от военнослужещи от държавите Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер.

Макрон съобщи още, цитиран от АП, че френско звено от 4000 военнослужещи за борба с тероризма към групата Г-5 Сахел ще работи с нови африкански сили за "спечелване на победи" срещу джихадистите през първата половина на 2018 г.

По време на срещата в западната част на Париж френският лидер изтъкна, че "ние трябва да спечелим войната срещу тероризма" в Сахел след победата над ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак.

Канцлерът Меркел от своя страна каза, че "ислямският екстремизъм се разпространява. Не можем да чакаме". Според нея необходими са спешни действия за справяне с джихадизма.

Меркел смята, че предоставяната от Германия и други държави помощ за развитие е "безполезна, ако хората не могат да живеят в мир".