Изключително важно е с общи усилия на държавите да се изгради "силна обща система, която да се бори с недостатъците на данъчните системи".

Това е необходимо за справяне с глобалните проблеми като равнопоставеността, напрежението в търговията и измененията на климата, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Това заяви той по време на събранието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж, предадоха световните информационни агенции.

В момента международната данъчна система създава условия несигурност и неравенство и трябва да бъде модернизирана, за да се справи с модерните икономики, които стават все по-дигитални.

Макрон добави, че единствената приемлива международна данъчна система е тази, която е "справедлива и подлежи на регулиране" и това може да се обясни на гражданите, които плащат своя "дял от данъка".

ОИСР застана начело на създаването на по-справедлива и по-прозрачна данъчна система чрез въвеждането на инициативата за борба срещу избягването на данъци, която подкрепиха повече от 100 страни.

Тази първоначална работа на парижката организация е "огромна крачка напред" и е насочила въпроса за световното данъчно управление към вниманието на страните от всички региони на света, каза Макрон.

Но страните трябва да направят повече от това, което беше направено от ОИСР, предупреди президентът.

"Системата, в която живеем, не е устойчива система", добави той.

"Трябва да възстановим данъчната справедливост и това означава да се преодолеят всички данъчни обстоятелства, като необлагане с данъци, което е отворен път към данъчни измами и избягване".

Той припомни неотдавнашните събития като скандалите във Facebook и Cambridge Analytica, които промениха това, което се счита за приемливо и накараха повече хора да настояват за промяна.

Той също така каза, че прането на пари и корупцията подкопават доверието в правителствата и международната общност трябва "бързо" да се заеме с това.

Освен това президентът заяви, че за да решат проблемите, пред които е изправен светът, страните и организациите трябва да работят заедно.

Европейският съюз предложи нови правила, за да гарантира, че данъчното облагане остава справедливо в дигиталната икономика, подчерта Макрон. Той спомена също новия регламент на ЕС за защита на данните.

В сесията преди речта на Макрон френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви: "В областта на данъчното облагане виждаме с развитието на дигитализацията. Трябва да работим колективно, за да работим върху новата система за данъчно облагане в цифровата ера. "

На форума във вторник и сряда, на който присъстваха повече от 3000 души от цял ​​свят, ОИСР призова за по-устойчив растеж.