Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че богохулството "не е престъпление". Френският лидер се намеси в спор, свързан с ученичка, чиято атака срещу исляма раздели Франция, пише "Гардиън".

Държавният глава защити момичето, известно само с името Мила, което получи смъртни заплахи и беше изгонено от училище, след като качи в социалната мрежа антирелигиозна филипика (гневна изобличителна реч - бел.ред.)

Макрон се намеси, след като правосъдният министър на Франция Никол Белубе беше разкритикувана за коментара си, че атаката на Мила срещу религията е "атака срещу свободата на мисълта", докато в същото време определи смъртните заплахи за "недопустими".

Случаят предизвика разгорещен обществен дебат във Франция - стриктно светска държава с голямо мюсюлманско население. Образователното министерство намери друго училище на момичето.

В този дебат ние забравихме факта, че Мила е девойка. Ние й дължим закрила в училище, във всекидневието й, в действията й, коментира Макрон в интервю за вестник Le Dauphiné Libéré.

Президентът добави, че "държавата е изпълнила задълженията си", след като е намерила ново училище на Мила. Той смята, че децата трябва да бъдат "по-добре защитавани" срещу "новите форми на омраза и тормоз онлайн, които могат да бъдат унищожителни".

"Тази необходимост е отделна от критиката към религията. Законът е ясен: имаме право да богохулстваме, да критикуваме, да окарикатуряваме религията. Републиканският ред не е морален ред...подбуждането на омраза и атаката срещу достойнството са незаконни", категоричен френският президент.

16-годишната Мила, която живее близо до Лион, Югозападна Франция, стана известна през януари, когато на живо в профила си в "Инстаграм" тя говори за хомосексуалността си. Мюсюлмански коментатор отговори, че тя е "мръсна лесбийка" и "мръсна развратница". Тя отговори с видео, в което атакува исляма. След това последваха смъртни заплахи по неин адрес. Прокуратурата започна разследване на заплахите и отделно разследване дали е "провокирала религиозна омраза", което се наказва от закона.

Мила се появи пред френска телевизия и заяви, че не съжалява за видеото и защити правото си на богохулство. Тя също се извини на тези, които практикуват религията си "в мир".

Крайнодесният лидер Марин льо Пен защити девойката.