Румъния е постигнала малък напредък в борбата с корупцията в държавните институции през 2017 г. Запазва се безпокойство заради липсата на прозрачност в съдебния процес.

Това се отбелязва в доклад на антикорупционната агенция към Съвета на Европа GRECO, цитиран от "Ройтерс".

Според изследвания Румъния е една от най-корумпираните държави в ЕС и Брюксел държи съдебната система под специално наблюдение, въпреки че хвали магистратите за опитите им да се справят с корупцията по високите етажи на властта.

В доклада се отчита, че балканската страна напълно е изпълнила само две от 13-те препоръки на GRECO, отправени преди година. Те включват по-прозрачен съдебен процес, въвеждане на по-стриктен критерий за депутатите с цел предотвратяване възникването на конфликт на интереси и изясняване на условия за техния имунитет при съдебно преследване.

През декември 2017 г. депутатите от управляващата коалиция на социалдемократите използваха мнозинството си да одобрят промени в съдебната система, които според критици ограничават независимостта. Промените също са критикувани от Европейската комисия, Държавния департамент на САЩ, дипломати и президента на Румъния. Те дори предизвикаха и масови протести в страната.

Социалдемократите също внесоха различни промени в Наказателния кодекс, които декриминализират някои корупционни практики. Промените ще бъдат дебатирани в парламента през февруари.

Румънската прокуратура за борба с корупцията е повдигнала обвинения срещу 72 депутати от 2006 г. Председателите на двете камари на законодателния орган са изправени пред съда.

През март GRECO ще обсъди законопроектите за промени в съдебната система на Румъния, по които решение трябва да вземе Конституционният съд.