Спецпрокурорът Робърт Мълър, разследващ руската намеса в американските президентски избори, повдигна нови обвинения срещу бившия шеф на изборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, и руския му бизнес партньор Константин Килимник, предаде CNN. Екипът на Мълър посочва, че Килимник е в близки връзки с руските спецслужби.

Спецпрокурорът е повдигнал срещу Манафорт и Килимник две нови обвинения: за възпрепятстване на правосъдието и сговор за избягване на правосъдие.

Началото на процеса срещу Манафорт насроченo за 17 септември

Началото на процеса срещу Манафорт насроченo за 17 септември

Мълър повдигна нови обвинения срещу бившия шеф

Второто обвинение е свързано с опитите на двата да повлияят на показанията на свидетели по разследването на руската афера. Става дума за хора, с които Манафорт е контактувал докато е работил за проруската партия на бившия украински президент Виктор Янукович. Свидетелите са дали показания пред ФБР, че Манафорт и Килимник са се опитвали да ги накарат да излъжат за характера на тяхната дейност.

По-рано през седмицата Мълър вече повдигна обвинение срещу Манафорт за натиск срещу свидетели.

Мълър: Манафорт се опита да влияе на свидетели

Мълър: Манафорт се опита да влияе на свидетели

Така Манафорт е нарушил гаранцията

Манафорт е заподозрян в пране на пари за периода, през който е бил лобист на "Партията на регионите" на Янукович, и в укриване на данъци. До съдебния процес той ще остане под домашен арест. Във връзка с новите обвинение за оказване на натиск срещу свидетели обвинението настоява за по-тежка мярка за неотклонение.

Нови обвинения срещу Пол Манафорт

Нови обвинения срещу Пол Манафорт

Не става ясно какви са точно новите обвинения