Малайзийски гражданин е хванат с ембрион в контейнер, индийските власти разследват контрабанда, след като открили живия човешки ембрион в куфар на летището в Мумбай, съобщава БиБиСи.

Задържаният признава, че това не е първият път, когато внася контрабандни ембриони в Индия, след което насочва властите към елитна клиника за ин витро в града. 

Клиниката категорично отрича всякакво участие, като твърди, че е "натопена".

Контрабандистът твърди, че пренася ембрионите в клиниката, а според "Таймс оф Индия" са намерени и текстови съобщения, подкрепящи твърдението му.

Д-р Горал Ганди, ембриолог, ръководител на клиниката, обяснява, че това не е вярно, а нейният адвокат Кантавала допълва пред съда, че това е "конспирация, скалъпена от лица, които могат да включват и конкуренти".

Ин витро е все по-популярна практика в Индия през последните години. Ембрионите могат да бъдат замразени и съхранявани в продължение на няколко години, като някои хора ги даряват на други потенциални родители.

Независимо от това е незаконно да се внасят ембриони в Индия без разрешение от Индийския съвет по медицински изследвания.