Малайзия конфискува 330 застрашени мадагаскарски и индийски звездни костенурки, които били внесени контрабандно в страната. Това съобщиха митнически служители на летището в Куала Лумпур, съобщават от "Ройтерс".

Констенурките са внесени в страната от Мадагаскар на 14 май. Те били документирани в полетните данни като камъни, обясни пред журналисти зам.-директорът на митниците Абдул Валид Сулонг.

Паричната стойност на костенурките е 1,2 млн. малайзийски рингити ($277 000 долара). Установено е, че местният адрес, на който били транспортирани е фалшив.

Единият вид заловени костенурки са сухоземни и ендемични за Мадагаскар и са в списък с критично застрашени в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз на природата заради бракониерство.

Малайзия е посочена от природозащитниците като транзитна точка за нелегален трафик на застрашени видове до други азиатски страни.

По-рано този месец, Малайзия конфискува на летището в Куала Лумпур повече от $2 долара от люспеници (панголини) - най-голямата плячка, виждана в страната. Това е най-подложеното на бракониерство животно в света.