Американските спецслужби потвърдиха, че малайзийският „Боинг", който падна в украинска територия, е бил свален от ракета „земя-въздух", но не е сигурно откъде е изстреляна ракетата,  предаде агенция „Униан".

Не е имало българи на борда на сваления „Боинг-777", обяви Външно
Още...

Преди това в медиите се появиха информации, че самолетът е поразен с ракета от зенитно-ракетен комплекс "Бук".

Припомняме, 298 души загинаха, след като самолет Boeing 777 на Малайзийските авиолинии се разби в Украйна. Катастрофата е станала на 40 км от руската граница в Донецка област. Всички хора на борда са загинали, сред които 283 пътници и 15 души екипаж. 80 от пасажерите са били деца.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че трагедията с малайзийския Боинг в Източна Украйна е терористичен акт, предадоха украинските медии.

Прессекретарят на Порошенко написа в социалната мрежа Twitter:
„Порошенко за сваления самолет: това не е инцидент, не е катастрофа, а терористичен акт."

Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) отрича сепаратистите да разполагат с въоръжение, способно да свали самолет, летящ на 10 км височина. Техните зенитно-ракетни комплекси имали обхват 3 хил. метра. Самолетът е свален от украинска страна, обявиха от ДНР.

Путин хвърли вината върху Украйна за сваления малайзийски самолет
Още...

"Асошиейтед прес" цитира Антон Герашченко, съветник в Министерството на отбраната в Киев, според когото самолетът е бил свален със зенитна ракета "Бук". По-рано журналисти на агенцията са видели установка от същия вид край населеното място Снежное, разположено в близост до град Торез, намиращ се в близост до мястото на падане на Боинга.

Според пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република самолетът е свален от украински щурмови изтребител.

Междувременно украинските служби за сигурност съобщиха, че са засекли разговори между  сепаратисти, от които става ясно ,че те са свалили самолета.

Телата на 121 загинали вече са открити на мястото на катастрофа. По данни на представител на украинското министерство на извънредните ситуации, отломките на самолета са разпилени в радиус 15 км от мястото на падане.

Авиакомпанията Malaysia Airlines  публикува списък с имената на загиналите пътници. Сред тях има 154-ма холандски граждани, 27 австралийци, 23-ма малайзийци, 11 индонезийци, деветима  британци, по четирима граждани на Германия и Белгия, трима филипинци и един канадец. Националностите на останалите пътници засега не са установени.

Всички 15 членове на екипажа са били малайзийци.

Около 100 учени и лекари, експерти по проблемите на СПИН, са били на борда. Те са пътували за конференция на Международното общество по СПИН в Мелбърн, насрочена за 20-и юли.

В самолета е пътувал и прессекретарят на Световната здравна организация Глен Томас.

Сепаратистите заявиха, че са намерили една от черните кутии на самолета. Те обаче не смятат да ги предоставят на разследващите, а възнамеряват да ги изпратят в Москва.

В петък сутринта пък спасители, работещи на мястото, са открили втората черна кутия, предаде "Ройтерс".

Самолетът е изпълнявал полет от Амстердам до Куала Лумпур. В 17:20 ч. московско време самолетът, летящ на височина повече от 10 000 метра, е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство.

Малайзийският премиер Наджиб Тун Разак заяви, че започва незабавно разследване на трагедията със самолета на малайзийските авиолинии в Източна Украйна, предадоха информационните агенции.

„Шокиран съм от това, че самолетът на малайзийските авиолинии се е разбил." - написа Разак в профила си в Twitter.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко възложи на правителството да сформира държавна комисия за разследване на случая. Предвижда се към комисията да бъдат привлечени специалисти от Международната организация за гражданска авиация и други международни структури.

Американският президент Барак Обама заяви в телефонен разговор с холандския премиер Марк Рюте, че Вашингтон ще окаже пълна подкрепа на  разследването на трагедията с малайзийския „Боинг 777".

От Министерство на външните работи съобщават, че до момента няма информация български граждани да са били на борда на самолета.