Спорове с Китай за Южнокитайско море помогнаха за убеждаването на Филипините да отложи напускането на ключов военен пакт със САЩ, обяви американският посланик Хосе Мануел Ромуалдес, цитиран от АФП.

Филипините прекратяват военния си договор със САЩ

Филипините прекратяват военния си договор със САЩ

"Като дипломатическа любезност няма да има други фактически съобщения"

Във вторник правителството на президента Родриго Дутерте обяви, че отменя плановете за прекратяване на Visiting Forces Agreement (VFA). Споразумението е важно за Вашингтон, тъй като позволява да възпира разрастващата се мощ на Пекин в региона.

Дутерте се опитва да се договори с Китай в търсене на търговски споразумения и инвестиции, което пък в същото време разтревожи САЩ, които са дългогодишен съюзник на Филипините.

Заради проблеми със сигурността...в тази част на света (Южнокитайско море), нашите правителства смятат за благоразумно просто да прекратят действията по напускане на пакта, каза американският посланик. 

Договорът от 1998 г. е ключова част от дългогодишния военен съюз между двете държави. Той позволява стотици съвместни военни активности всяка година както при бедствия, така и в борбата с тероризма.

Филипинската армия получава американско обучение и екипировка. В периода 2016-2019 г. американците са осигурили помощ от 554 милиона долара.

Прекратяването на договора трябваше да влезе в сила от август и беше продиктувано от отмяната на визата на Роналд Дела Роса, сенатор, който служи като основния архитект на стратегията на Дутерте в борбата с наркоразпространението.