Борбата срещу тероризма е основната задача на цяла Европа, заяви испанският премиер Мариано Рахой на съвместна пресконференция с ръководителя на Каталуния, соъбщава ТАСС.

"Проблемът за Европа: борбата срещу тероризма, това е наша основна грижа", каза премиерът. Според него в момента основната задача е да се окаже помощ на жертвите на терористични атаки и техните семейства.

Кметът на Ница иска крути мерки за сигурност в европейските градове

Кметът на Ница иска крути мерки за сигурност в европейските градове

Няма да спечелим войната с правилата на мира, коментира кметът Естроси.

Освен това той обърна внимание на значението на предотвратяването на такива атаки в бъдеще и задържането на извършителите на инцидента. "Можем да работим заедно, да действаме като екип", подчерта Рахой.

Двете атаки в Каталуния са планирани от известно време от хора, действащи извън град Алканар, съобщи полицията. Алканар е мястото на експлозия в къща малко преди полунощ в сряда, при инцидент, който полицията сега свързва с нападенията, съобщава Ройтерс.

Четвърти задържан във връзка с атентата в Барселона

Четвърти задържан във връзка с атентата в Барселона

Продължава издирването на 18-годишния Муса Укабир

Трима от арестуваните досега за атаките са мароканци, а четвъртият е испанец, съобщи началникът на регионалната полиция на пресконференция. Никой от тях нямаше история свързана с тероризъм. Те са на възраст между 21 и 34 години.

Полицията заяви, че все още не е идентифицирала шофьора на вана, който покоси пешеходците в центъра на Барселона, а след това избяга пеша.

Възможно е този човек да е сред петте заподозрени и застреляни в курортния град Камбрия, но все още не е сигурно, каза шефът на полицията.