Кметът на френския град Ница, където десетки хора бяха прегазени преди година от нападател, управляващ камион, заяви, че ще свика европейски колеги следващия месец, за да види как могат да подобрят сигурността след атентата в Барселона, съобщава Ройтерс.

Осемдесет и шест души загинаха при джихадистката атака във френската Ривиера, първият от няколко подобни инцидента в европейските градове.

Кой е масовият убиец от Ница?
Обновена

Кой е масовият убиец от Ница?

Депресиран и с финансови проблеми

"Убеден съм, че животът ще надделее над смъртта и че ще триумфираме над варварството и тероризма", заяви кметът на Ница Кристиан Естроси пред репортери, след като почете жертвите от Барселона на "Променад дес Инглес", където бяха десетките жертви.

"Очевидно е, че кметовете - било то в Берлин, Лондон, Париж, Ница, Барселона или Стокхолм - са първите, които се сблъскват с това насилие и управляват тези обществени пространства ... но ние не сме тези, които участват в големите национални и европейски реформи ", каза той.

Естроси заяви, че е взел трудното решение да похарчи от бюджета 30 милиона евро, за да защити потенциалните целеви райони в Ница от възможни атаки с автомобили и че градовете се нуждаят от повече пари, за да се справят с новите заплахи.

"Няма да спечелим войната с правилата на мира", допълва Естроси.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона