Бившият премиер на Испания Мариано Рахой, който вчера обяви, че подава оставка като лидер на консервативната Народна партия, след като беше свален от власт при вот на недоверие в парламента през миналата седмица, обяви, че планира да напусне политиката, информира АФП.

Рахой подаде оставка като лидер на Народната партия

Рахой подаде оставка като лидер на Народната партия

Това е най-доброто за мен, най-доброто за партията и най-доброто за Испания

"Намерението ми е окончателно да напусна политиката, има други неща за вършене в живота освен да се отдадеш на политиката", каза той в интервю за радио Cadena Cope.

"Имах изключително интензивен политически живот и смятам, че няма смисъл да оставам повече тук", поясни 63-годишният политик и добави, че няма да присъства на извънредния партиен конгрес през юли за избиране на негов наследник.

Мариано Рахой падна от власт, социалистите поемат управлението в Испания
Обновена

Мариано Рахой падна от власт, социалистите поемат управлението в Испания

Рахой обяви, че лидерът на социалистите Педро Санчес ще е новият министър-председател

Рахой, един от най-дълго служилите премиери в Европа, беше свален в петък след вот на недоверие, внесе от социалистите заради корупционен скандал, който разтърси Народната партия. Рахой е заменен от лидера на социалистите Педро Санчес.

63-годишният беше премиер на Испания от 2011 до 2018 г.

Мария Долорес де Коспедал, която в момента е заместник-председател на Народната партия, е спрягана за лидер на консерваторите. Другите потенциални кандидати са бившият вицепремиер Сорая Сантамария и президентът на Галисия Алберто Нунес Феихо.