Крайнодесният кандидат за президент на Франция Марин льо Пен отхвърли призовка за разпит от разследващите магистрати във връзка с обвинения, че е нарушила правилата при използване на средства на Европейския парламент, съобщава "Франс прес".

Европейският парламент обяви, че в ролята си на лидер на партията Льо Пен плащала на служители от партията с европейски средства. Според правилата на ЕС финансовите средства трябва да се изплащат само на асистенти на френския политик в Европейския парламент.

Марин льо Пен иска Франция вън от ЕС

Марин льо Пен иска Франция вън от ЕС

Обеща независима външна политика

В началото на месеца Льо Пен трябваше да върне близо 300 000 евро, но тя категорично отказа да изпълни искането на Европейския парламент.

Брюксел разследва информация, че Льо Пен е платила на бодигарда си Тиери Лежие 41 500 евро между октомври и декември 2011 г., но е твърдяла, че той е асистент в парламента. Тя също е обвинявана, че е платила близо 300 хиляди евро в периода 2010-2016 г. на съветника си Катрин Грисет, която е действала в централата на партията в Париж, а не в парламента в Брюксел и Страсбург.

Марин льо Пен запазва преднината си в допитванията, но губи балотажа

Марин льо Пен запазва преднината си в допитванията, но губи балотажа

Това показват две нови допитвания

Льо Пен заяви пред "Франс прес", че е отказала да бъде разпитана по случая по време на президентската кампания.

"Няма да отговоря по време на предизборната кампания. По време на този период не може да има неутралност или необходимото спокойствие за правосъдната система, за да функционира нормално", изтъкна тя.

Френските власти разпитват бодигард и съветничка на Марин льо Пен

Френските власти разпитват бодигард и съветничка на Марин льо Пен

Aферата е "манипулация", с която се цели да се дестабилизира

Адвокатът на кандидата за президент обяви, че е изненадан от "внезапното бързане" с разследването.

Льо Пен описва разследването като отмъщение.

Тя не е единствената от кандидатите за държавен глава на Франция, разследвани за нарушения. Консерваторът Франсоа Фийон също е разследван, че е платил на жена си повече от 700 хил. евро, докато е била парламентарен асистент. Но според разпространяваната информация тя не е вършила дейността, за която е получила парите.

Френската полиция нахлу в централата на партията на Марин льо Пен

Френската полиция нахлу в централата на партията на Марин льо Пен

Претърсването е във във връзка с разследване на злоупотреба с пари

Според последните социологически проучвания Льо Пен ще спечели на първи тур, но ще загуби на балотажа от Фийон или Еманюел Макрон.