Френските власти разпитват бодигарда и шефа на щаба на кандидата за президент на Франция Марин льо Пен във връзка с разследване, свързано с незаконно харчене на европейски средства. Това стана ясно от думите на адвоката на Льо Пен, цитиран от Ройтерс.

Марсел Сесалди заяви преди осведомителната агенция, че аферата е "манипулация", с която се цели да се дестабилизира президентската кампания на "Националния фронт".

Френската полиция нахлу в централата на партията на Марин льо Пен

Френската полиция нахлу в централата на партията на Марин льо Пен

Претърсването е във във връзка с разследване на злоупотреба с пари

Европейският парламент обяви, че в ролята си на лидер на партията Льо Пен плащала на служители от партията с европейски средства. Според правилата на ЕС финансовите средства трябва да се изплащат само на асистенти на френския политик в Европейския парламент.

В началото на месеца Льо Пен трябваше да върне близо 300 000 евро, но тя категорично отказа да изпълни искането на Европейския парламент.

Брюксел разследва информация, че Льо Пен е платила на бодигарда си Тиери Лежие 41 500 евро между октомври и декември 2011 г., но е твърдяла, че той е асистент в парламента. Тя също е обвинявана, че е платила близо 300 хиляди евро в периода 2010-2016 г. на съветника си Катрин Грисет, която е действала в централата на партията в Париж, а не в парламента в Брюксел и Страсбург.