Лидерът на крайнодесния френски "Национален фронт" Марин льо Пен откри предизборната си кампания, обещавайки да защити французите от глобализацията, съобщава Ройтерс.

Марин льо Пен планира данък върху трудовите договори на чужденците

Марин льо Пен планира данък върху трудовите договори на чужденците

Приходите ще отиват за обезщетения за безработица

Социологическите проучвания показват, че Льо Пен ще победи на първия тур на президентските избори на 23 април, но ще загуби на балотажа на 7 май от кандидат от политическото статукво.

Но "Националният фронт" се надява да убеди избирателите с платформата си, която Льо Пен разкрива на двудневна конференция в Лион.

В 144 "ангажимента" евроскептикът предлага Франция да напусне еврозоната, налагане на данък върху трудовите договори на чужденците, намаляване на възрастта при пенсиониране, увеличаване на част от социалните помощи, както и намаляване на данъците за малките фирми и върху доходите.

Също се предвижда защита на някои права на всички френски граждани, включително безплатно образование, наемане на 15 000 полицаи, изграждане на повече затвори, спиране на миграцията и напускане на общото командване на НАТО.

"Целта на тази програма преди всичко е да се върне свободата на Франция и да се даде глас на народа", каза Льо Пен.

Тези президентски избори противопоставят две предложения. "Глобалисткият" избор, подкрепян от всички мои съперници (...), които искат премахване на всички граници (...) и "патриотичният" избор, който предлагам, отбеляза Марин льо Пен.

Ако бъда избрана за държавен глава, добави още тя, незабавно ще поискам ревизия на ЕС, която ще доведе до излизане на Франция от валутния съюз и от Шенгенската зона.

В платформата не се споменават конкретни действия в областта на икономиката, включително по отношение на бюджетния дефицит, дълга, данъците и социалната система.

Еманюел Макрон има най-големи шансове да спечели изборите в европейската страна, сочат последните проучвания. Макрон ще проведе предизборно събитие в Лион в събота. Той ще предложи радикално различна платформа.