Крайнодесният кандидат за президент на Франция Марин льо Пен планира да въведе данък върху трудовите договори на чужденци. Това обяви тя в интервю за френския в. "Льо Монд".

"Ние ще наложим преференции върху заетостта на френските граждани чрез допълнителен данък върху всички нови трудови договори на чуждестранни работници", обещала шефката на "Националния фронт".

Приходите от данъка ще помогнат за изплащане на обезщетения за безработица, добавила тя.

Флориан Филипо, един от основните съветници на "Националния фронт", нарече мярката френския данък "Тереза Мей", имайки предвид подобна стратегия, която британският премиер обяви, след като британците решиха да излязат от Европейския съюз.

Льо Пен обеща подобен на британския референдум за членството на Франция в ЕС, ако спечели президентските избори през пролетта.

Според правителствената статистика за 2014 г., чуждестранните работници във Франция съставляват 5,5 процента от работната сила в страната.

Отпращайки към неотдавнашния си отказ да върне повече от 300 хил. евро на Европейския парламент, Марин льо Пен също така потвърдила, че няма да се "подчини" на според нея "произволното, едностранно решение", целящо да ѝ попречи да упражнява мандата си като евродепутат.

Европейският парламент взема част от заплатата на Марин льо Пен

Европейският парламент взема част от заплатата на Марин льо Пен

До полунощ Льо Пен трябваше да върне близо 300 000 евро

Разследване на ОЛАФ установи, че Льо Пен е нарушила парламентарните правила, като е имала помощници, които не са извършвали работа за Европарламента, а за Националния фронт, докато им е било заплащано от европейския бюджет.

Ново социологическо допитване прогнозира, че Льо Пен ще стигне до балотажа на изборите през май, но ще загуби от центриста Еманюел Макрон, който се очаква са получи 65 процента от гласовете.