Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел беше изслушана в Европейския парламент. Тя е сред първите трима, предложени за новата Европейска комисия, които ще отговарят на въпроси на евродепутати. За Габриел е предвиден ресор "Иновации и младеж", което означава, че тя ще отговаря на въпросите на две комисии в Европарламента - тази по "Образование и култура", и Комисията по индустрия, изследвания и енергетика.

За насърчаване на иновациите, спорта, образованието, за "Европа на талантите, но и Европа на сърцата" ще работи еврокомисарят. Това стана ясно от думите на Габриел в обръщението й към ЕП.

Изслушват Мария Габриел в ЕП

Изслушват Мария Габриел в ЕП

Габриел ще се яви пред 2 комисии

Във встъпителните си думи Мария Габриел благодари на Европейския парламент за работата по десетки цифрови досиета. "Изказвам благодарност към Европейския парламент и към за всички, с които работихме много дни и нощи за цифровите досиета. Работата си заслужаваше. Отправям думи на благодарности към българското правителство и към премиера Бойко Борисов, за да бъда номинирана. Благодаря и на Урсула фон дер Лайен за това, че обедини иновацииите и научните изследвания с образованието, културата и младежта", каза Габриел.

Две комисии на ЕП изслушват Мария Габриел на 30 септември

Две комисии на ЕП изслушват Мария Габриел на 30 септември

Между 18:30 и 21:30 ч. местно време...

"Радвам се, че много от инициативите ми от предишния ми ресор, с този ще могат да постигнат нови измерения. Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да постигнем ниво, което да бъде на висотата на очакванията на младите хора", каза още Мария Габриел.

Тя беше категорична, че ще остане вярна на подхода хората да са в центъра на политиките, а действията на ЕК да носят полза във всекидневието, без разлика между малки и големи.

Мария Габриел подчерта, че основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката. По думите й 20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски, а САЩ и Китай бързо наваксват. "Имаме отличен пример със Съвместния изследователски център, но има парадокс - за да е Европа водеща в знанията рамковата програма за научни изследвания трябва да е също толкова отворена", каза още тя.

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Урсула фон дер Лайен обяви разпределението на екипа си

"Трябва да създадем един нов европейски съвет на иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии", смята още тя.

"Трябва да променим принципите на разширяване и споделяне. Има разпокъсаност при научните изследвания и иновациите. Понякога сме затворени в порочния кръг на не много добри инвестиции, както и изтичане на мозъци. Но има окуражаващи тенденции. Постепенно тази разпокъсаност намалява", допълни Габриел.

В рамките на "Хоризонт Европа" Мария Габриел смята да увеличи ангажиментите за младежта. Относно въпросната програма към Габриел беше отправен въпрос за бюджета, който предстои да осигури. Нейният отговор беше, че тя ще се стреми да работи за обявеното вече намерение за увеличение на европейския бюджет в тази област от 120 млрд. евро, като застава на страната на ЕП и ще се опита да работи с него, поддържайки непрекъснат диалог, включително и при вземането на решения. "Европейски творчески програми ще бъдат стартирани също в рамките на тази програма", каза Габриел, както и инвестиции в нови технологии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

По програмата "Еразъм" тя смята да работи в посока по-голямо приобщаване, както и по посока на екологичните дейности. В рамките на тази програма ще се работи и върху различните прояви на културата, както и за равнопоставен достъп на всички.

"Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата" е името на инициативата, която смята да стартира Мария Габриел и беше обявена от нея по време на изслушването в ЕП.