Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел положи тържествена клетва в Съда на ЕС в Люксембург.

Това бе последната процедурна стъпка от процеса на утвърждаването й като член на Европейската комисия.

Европарламентът потвърди Мария Габриел за еврокомисар

Европарламентът потвърди Мария Габриел за еврокомисар

Очаква се Съветът на ЕС също да даде зелена светлина

С клетвената декларация, произнесена от Мария Габриел пред членовете на Съда на ЕС, сред които и българските съдии Александър Арабаджиев и Любомир Корнезов, тя пое ангажимент да спазва Договорите и Хартата на основните права на Европейския съюз при изпълнението на всички свои функции и да изпълнява задълженията си при пълна независимост, в общ интерес на съюза.

В декларацията се казва още, че при изпълнението на своите задачи, комисарят се задължава да служи на всички европейски граждани, а не на правителства, институции, служби или агенции.

Габриел обеща да работи за опазване на данните на европейците от чужди очи

Габриел обеща да работи за опазване на данните на европейците от чужди очи

Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли

"В самото начало на мандата ми като комисар заявих като мой водещ приоритет да поставим гражданите в центъра на всички политики, свързани с цифровата икономика и общество", каза Габриел след церемонията.

"Положих клетвата с мисълта и ангажимента да следвам този принцип, защото успешни са тези политики, които водят до конкретни ползи за настоящето и бъдещето на европейците", коментира още тя.

На събитието присъстваха българският член на Европейската сметна палата Илияна Иванова и български граждани, работещи в евроинституции в Люксембург.