Създателят на Facebook Марк Зукърбърг представи в дълго съобщение мечтата си и плановете си за единен свят, който заедно се бори за решаването на проблемите на всеки член, група, общност или дори нация.

Той представи и реален план как неговата социална мрежа може да помогне за това.

Макар да е идеално средство за забавление, социалната мрежа може и трябва да се използва и за помощ, взаимопомощ, създаване на по-добро общество и противодействие на терора, злините и разпространението на популизма и разединението.

Притеснен от разпространението на изолацията и разпадането на общности, заради популизъм и дребнави политически и икономически интереси, Зукърбърг посочи как може да се противопоставим на това - обединявайки се, за да си помагаме и да намираме вредните елементи сред нас, които се опитват да разединяват, за да печелят от страха на хората. Също и помагайки си да преодолеем личните си проблеми, които ни притискат и подтискат и пречат да се изразяваме и да живеем полезно за себе си и общността.

Пример за полезно действие на глобалното общество, което Зукърбърг нарича "социална фабрика", е следният случай:

Жена на име Кристина страда от тежка болест, наречена Epidermolysis Bullosa. Сега тя е член на група за взаимопомощ от 2400 човека и не трябва да страда сама. Споделя и получава съвети как да облекчи живота си, психически е по-добре, защото не се чувства сама.

Друг пример:

Мъж на име Мат сам отглежда двамата си сина и е основал група във Facebook, в която споделя съвети и окуражава други самотни бащи да се грижат за децата си.

В Сан Диего повече от 4000 членове на семействата на военни си помагат един на друг

Тези групи не само си комуникират онлайн, те организират вечери, срещи, подкрепят се един друг в ежедневието и правят живота си по-лек.

Така те стават по-полезни членове на обществото.

"Наскоро открихме, че повече от 100 милиона потребители във Facebook са част от това, което ние наричаме "много значителни" групи. Например много нови родители ни разказват, че приобщаването към съответна група е било много полезно за тях", заяви Зукърбърк в обръщението си.

Друг пример:

В Берлин човек на име Монис Бухари администрира група, в която лично той помага на бежанци да си намират домове и работа.

"Днес инструментите във Facebook за администриране на групи са сравнително лесни. Планираме да създадем още инструменти, за да подсилим социални лидери като Монис да управляват и да разрастват техните групи", обеща основателят на Facebook.

Зукърбърг знае, че социалната мрежа не може да реши всички проблеми, знае и че обединението на толкова разединени общества не е работа за един ден, но е решен да постави началото и лично да помогне това да се случи.

Но понеже заплахите се разпространяват глобално, затова и противодействието им трябва да се разпространява по този начин:

"Днешните заплахи се разпространяват глобално, но инфраструктурата, която трябва да ни защитава, не се разпространява така. Проблеми като тероризмът, природните бедствия, болестите, бежанската криза и климатичните промени трябва да получат координиран ответ. Никоя нация не може да ги реши сама. Вирусът в една държава може да се разпространи и в друга. Конфликтът в една държава може да предизвика бежанска криза чак през континенти"

Зукърбърк продължава обръщението си така:

"Дълго чаках повече организации и стартиращи бизнеси да създадат здравни инструменти и такива за безопасност. И се изненадах колко малко от това, което трябва да се създаде, дори са се опитали да го направят. Има реална възможност да се създаде инфраструктура за безопасност и аз съм насочил Facebook да инвестира още и още ресурси в обслужването на тази нужда".

За някои от тези проблеми Facebook общността е в уникална позиция да помогне да се предотвратят насилието и да помогне по време на криза.

Преди няколко години, след земетресението в Непал, Facebook общността събра 15 милиона долара, за да помогне за възстановяването. Това е най-голямото събиране на средства от обществено дарителство в историята.

Построяването на глобална общност изисква основаването на нов процес за хората по света да могат да участват в общественото и общностно управление, се казва още в обръщението на Зукърбърг, който си е поставил за цел да глобализира света, но не по досегашния - корпоративен начин, а по социален, с участието на хората, които сами да махат пречките и да си помагат един на друг.

"Историята ни е научила как да се обединяваме в по-големи общности - от племена в градове, в нации. С всяка стъпка създаваме социална инфраструктура - като общности, медии и управления, които да ни дадат силата да постигнем нещата, които не можем да постигнем сами".