Първи случаи на коронавирус на Маршаловите острови. Това е една от последните държави на Земята, засегната от коронавирус. Американските военни са внесли два случая на изолираните острови в Тихия океан.

Властите обявиха, че са потвърдили първите два случая - двама работници във военната база на САЩ на атола Куаджалин. 35-годишна жена и 46-годишен мъж, и двамата нямат симптоми, са летели от Хонолулу до атола. И двамата са под карантина, пише "Гардиън".

Националната комисия при бедствия на Маршаловите острови съобщи, че няма опасност от разпространение на вируса сред населението.

Отправен е призив хората да останат спокойни. Отбелязва се, че не се изисква национална блокада, защото това са гранични случаи и са поставени под строга карантина. Училищата, магазините и фирмите ще продължат дейността си.

Маршаловите острови затвориха границите си през март, но разхлабиха ограниченията през юни. Островната държава предимно приема работници в американската военна база, които са поставяни под 3-4-седмична карантина в Куаджалин.

Френски и американски военни във Френска Полинезия и Гуам също са източник на разпространение на коронавирус в региона. Във Френска Полинезия има 7200 случая и 29 починали, включително трима починали през последните три дни. Миналата седмица случаите се увеличиха с 41% и сега са над 300 на денонощие.

В Гуам, където се намира американската военновъздушна база "Андерсън" и много от случаите се свързват с базата, болницата откри палатка на паркинга за лечение на пациенти с коронавирус, защото отделенията са препълнени. Пациенти чакат повече от три дни, за да получат легло. В Гуам са регистрирани 4466 случая и 76 починали.

Пасификът остава най-незасегнатият от пандемията на планетата заради изолираността си и ранното затваряне на границите. Но икономиките на тези държави са сериозно засегнати. В света само малки острови и територии като Кирибати, Микронезия, Науру, Палау, Самоа, Тонга, Тувалу и Вануату се смята, че все още нямат случаи на коронавирус.

Междувременно Тайван отчете 200 дни без нито един случай на коронавирус. В страната има общо 550 случая и седем починали.