В емоционално интервю предприемачът Илън Мъск се оплака, че последната година в професионалния му живот е била "мъчителна" и натрупаният стрес от работата е влошил здравето му, пише "Гардиън".

Основателят на "Тесла" даде интервю за американския вестник "Ню Йорк таймс".

Той също разкри, че заради напрегнатата работа е бил принуден да празнува рождения си ден във фабриката на компанията за електрически автомобили и е бил много близо да изпусне сватбата на брат си.

"Последната година е най-трудната и болезнена година в кариерата ми", каза той пред изданието.

Мъск, чиято компания регистрира 709,6 милиона долара нетни загуби през първото тримесечие на тази година, докато се бори да произведе повече електрически коли Model 3 за масовия пазар, отбеляза още, че е работил по 120 часа и здравето му се влошило, а приятелите му се притеснили за него.

Той разкри още, че е имало случаи, при които не е напускал фабриката по три-четири дни и по няколко дни не е излизал навън. Бизнесменът добави, че е прекарал всички 24 часа от 47-ия си рожден ден през юни на работното място и директно е летял до сватбата на брат си от работа, като е пристигнал два часа преди церемонията и се е тръгнал веднага след нея.

Мъск предизвика фурор на пазарите, в медиите и сред инвеститорите по-рано този месец, след като написа в "Туитър", че има намерение да превърне "Тесла" в частна компания, гарантирайки, че "финансирането е подсигурено".

Адвокати предупредиха, че съобщението в социалната мрежа може да е в нарушение на законите на САЩ, които забраняват публично търгувана компания да обявява подобни планове, ако ръководството няма намерение да го направи, няма инструментите, за да го направи или се опитва да манипулира пазарите.

Акциите на "Тесла" скочиха с 11% след съобщението в "Туитър". Но през миналата седмица инвеститори обявиха, че ще съдят Мъск. Съобщава се също, че топ финансов регулатор на САЩ е започнал разследване на бизнесмена.

По време на интервюто бизнесменът обвини късите продажби, които той е предвидил преди няколко месеца.

"Помислих си, че най-лошото е отминало. Но от лична гледна точка най-лошото тепърва предстои", оплака се той.