Германия наложи забрана на ислямистка Салафистка група. Стотици полицаи участваха в операции за премахване „опасността от екстремизъм" в страната, претърсвайки повече от 70 жилища, училища, джамии в страната, съобщи „Франс прес".

Вътрешният министър на страната Ханс-Петер Фридрих забрани дейността на салафитската група „Милату Ибрахим", тъй като „работи за подкопаване на конституционния ред в Германия".

Властите също така разследват други две мрежи - „Dawa FFM" и „Истинската религия".

Според документите по случая вътрешният министър е взел решение да забрани дейността на салафитската група „Милату Ибрахим", базирана в западния град Солинген, след като е била открита жилетка с експлозиви при претърсване в Берлин миналият месец.

От министерството заявиха, че подстрекателна реч на един от проповедниците на мрежата е спомогнала за избухването на сблъсъци между салафисти и полицията в Солинген на 1 май.

Открити са също аудио и видео послания, с които групата обявява война срещу демокрацията и заплаха срещу „неверниците".

Около 850 полицаи са участвали в операциите по претърсването на 70 различни обекти в седем различни региона на страната. Най-голямата операция се е провела в Северен Рейн-Вестфалия и Хесе, казаха от министерството.

Иззети са лаптопи, мобилни телефони, видео апаратура, материали и в момента се анализират, изтъкна вътрешният министър.

Смятам, че това показва, че конституционната демокрация е способна да отговори на тези, които искат да елиминират свободата и демокрацията", подчерта министърът.

Готови сме да защитим свободата и основните права в тази страна и се надявам, че това ще се възприеме от тези, които са на различно мнение", допълни още той.

В началото на май германските власти започнаха да разследват 44 членове от салафистката общност и 37 други след сблъсъците с полицията в Солинген.

Според властите в Германия има около 2500 салафисти.

Салафизмът е сунитско течение в исляма. Салфистите се борят за чист ислям и търсене на смисъла, изначално заложен от Аллах в Корана.