Сблъсъци избухнаха в столицата на Либия във вторник, когато назначеният от парламента министър-председател Фати Башага пристигна, за да се опита да поеме контрола върху правителството от съперническа администрация, която отказа да отстъпи властта, информира Агенция Ройтерс.

Усилията на Башага да прекъсне двумесечната безизходица между съперничещите си администрации рискува да потопи Либия обратно в продължителни битки след две години сравнителен мир или да я върне към териториално разделение.

Безизходното положение вече доведе до частична блокада на петролните съоръжения в Либия, съкращавайки наполовина основния й източник на чуждестранни приходи. Дипломацията за разрешаване на кризата или поставяне на почвата за нови избори напредва бавно.

Звукът от тежки оръжия и автоматична стрелба се разнесе в столицата във вторник сутринта, тъй като училищата бяха отменени и обикновено тежкият трафик в час пик беше слаб.

Въпреки това, в централните райони, далеч от сблъсъците в североизточната част на Триполи, имаше малко доказателства за военна дейност, като правителството на съперника на Башага Абдулхамид ал-Дбейба все още контролираше.

Башага влезе в Триполи за една нощ, придружен от съюзнически бойци с надеждата да поеме управлението, но бързо беше посрещнат от съпротива от силите, свързани с Дбайба, който беше назначен чрез процес, подкрепян от ООН миналата година.

Либийският парламент утвърди ново правителство

Либийският парламент утвърди ново правителство

Легитимността му обаче е спорна