Премиерът на Италия в оставка Матео Ренци вече планира завръщане във властта, съобщава "Гардиън", позовавайки се на информация на италиански медии.

Италианската преса след провала на премиера Ренци на референдума

Италианската преса след провала на премиера Ренци на референдума

Вестник La Repubblica излиза на първата си страница

Ренци обяви, че подава оставка след провала на референдума за конституционни промени, но президентът на Италия Серджо Матарела отказа да я приеме на този етап. Въпреки че все още не е напуснал властта, Ренци се подготвя отново да се върне в управлението на страната.

Италиански медии отбелязват, че той е сигнализирал, че желае предсрочните избори да се проведат най-рано през февруари, въпреки че унизително загуби на допитването в неделя.

Матео Ренци губи на референдума, подава оставка

Матео Ренци губи на референдума, подава оставка

Повече от половината италианци...

Връщането му в Палацо Киджи след официалната му оставка в понеделник, която временно беше замразена от президента, докато Сенатът прокара бюджета за 2017 година, може би най-рано в сряда, представлява голям риск за Ренци.

Днес редица италиански медии съобщиха, че премиерът иска предсрочни избори.

"Прогнозирам, че ще има волята за отиване към избори през февруари", каза вътрешният министър Анджелино Алфано пред "Кориере дела Сера", допълвайки, че е обсъдил въпроса с Ренци.

Докато повечето анализатори смятат, че не е реалистично изборите да се проведат през февруари, коментарът на Алфано подсказва, че Ренци го разглежда като път към победа срещу Движение "Пет звезди" и Северната лига, въпреки че 60% от италианците отхвърлиха предложенията на министър-председателя за конституционни промени.

Планът очевидно е в полза на Ренци. Той ще се оттегли след приемането на бюджета и нов премиер от неговата Демократическа партия - спряга се икономическият министър Пиер Карло Падоан, ще прокара новия изборен кодекс и ще организира изборите.

Предсрочни избори вероятно би означавало също, че Ренци може да се отърве от вот в партията.