Маурисио Макри положи клетва като президент на Аржентина на церемония, бойкотирана от вече бившия държавен глава Кристина Фернандес де Кирхнер (2007-2015), съобщава БиБиСи.

С встъпването в длъжност Макри слага край на ерата Кирхнер.

Дясноцентристът положи клетва в Конгреса и след това заяви по време на встъпителната си реч, че ще работи за всички аржентинци.

Той обеща да се бори с бедността, корупцията и трафика на наркотици, а също така обеща да сложи край на сблъсъците в политическия живот на страната.

„Като президент аз искам да бъда гражданин, който може да общува с всички аржентинци”, изтъкна 56-годишният Макри пред Конгреса.

Политиката за мен не е състезание, в което да се види кой има най-голямо его. Ще се работи съвместно за доброто на народа, заяви още той, допълвайки, че ще работи неуморно през следващите четири години.

Фернандес бойкотира събитието. Тя призова в прощалното си слово късно вчера хората да излязат на улицата, ако се чувстват предадени от новото дясноцентристко правителство.

Снимка 211994

Източник: ЕПА

За първи път от прекратяването на военната диктатура в страната през 1983 година оттеглящият си президент не присъства на встъпването в длъжност на новия държавен глава.

Макри обеща да насочи предимно контролираната от държавата икономика към пазарно ориентирана, намалявайки контрола върху търговията и валутата. Той също така обеща да подобри отношенията със САЩ.

Трябва да премахнем конфронтацията от центъра на политиката. Никой не печели от сблъсъка, с диалог всички печелят, каза още той по време на речта си.

„Ново време настъпва, време на диалог, време на екипна работа”, продължи новият лидер на Аржентина.

Той подчерта, че тези, които са гласували за него, искат три цели: нула бедност, справяне с трафика на наркотици и обединяване на всички аржентинци. Също се закани да изчисти съдебната система от политическо влияние.

Снимка 211992

Източник: ЕПА

Бойкотът на бившия държавен глава е свързан с церемониала.

Макри смята, че според президентския протокол предаването на символите на властта трябва да стане в президентския дворец, както е било преди 2003 година. Фернандес пък настоява, че предаването на символите на властта трябва също да стане в Конгреса, където нейната партия има мнозинство. Тя твърди, че традицията е установена от съпруга й, бившият президент Нестор Кирхнер (2003 – 2007), и от нея. Според местна медия решението на новия президент е взето не заради традицията, а заради опасения, че последователи на бившия президент могат да прекъснат церемонията в Конгреса.