Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на брифинг в сряда вечерта в присъствието на представители на здравните власти в страната, че ще постави вицепрезидента Майк Пенс начело на екипа, натоварен с борбата с коронавируса.

Снимка 468944

Източник: EPA/БГНЕС

Тръмп се опита да успокои нацията и "Уолстрийт", че САЩ са готови за всичко, което предстои.

Тръмп увери американците, че са изправени пред малък риск от избухването на коронавирус. 

Той съобщи, че от 15 американци, първоначално заразени с вируса, осем са се завърнали у дома, а един остава хоспитализиран. Петима са се възстановили напълно, каза той.

Всички са поставени под карантина, стана ясно още от пресконференцията.

"Ние бързо разработваме ваксина. Ваксината върви добре.", заяви още той.

Съветниците на Тръмп смятат, че страхът от вируса е прекалено раздут, но че в случай на епидемия напрежението върху американската здравна система може да бъде тежко, главно поради хоспитализациите.

Те гледат на коронавируса като на сериозна заплаха за здравето, която изисква пълна реакция на правителството, но въпреки това оценяват потенциалната смъртност на вируса в САЩ като сравнима с грипа.

Докато сезонният грип убива десетки хиляди американци годишно, смъртността от коронавируса е ниска, около 0,1% повечето години.

Предишният човек, отговарящ за коронавируса в администрацията, беше министърът на здравеопазването и човешките услуги Алекс Азар.

Според него, взетите до момента мерки, сред които и недопускане в страната на пътували до Китай, са оказали влияние върху бавното разпространение на вируса.

Припомняме, че по-рано Тръмп обяви, че САЩ са в "страхотна форма", въпреки че медиите, разпространяващи фалшиви новини, се опитват да предизвикат паника на пазарите.

Фалшивите медии с нисък рейтинг MSDNC (Comcast) и CNN правят всичко възможно да представят коронавируса колкото се може по-лошо, включително създават паника на пазарите, ако могат. Като тях некомпетентните другари демократи, които не правят нищо освен да говорят и не действат. САЩ са в страхотна форма, написа той в "Туитър".

"Вашингтон пост" писа, че президентът е бесен от ситуацията на пазарите, където Dow Jones се срина с 1900 пункта или 6,5 на сто в понеделник и вторник. Той очевидно обвинява здравните власти, които предупредиха американските граждани да се подготвят за неизбежна епидемия.

Тръмп използва изключително доброто представяне на американските пазари като доказателство за посоката му на управление, така че всеки срив би засегнал предизборната му кампания.