Папа Франциск е признал второто чудо, необходимо, за да може Майка Тереза да бъде провъзгласена за светица. Това обявиха от Ватина, съобщава Агенция „Франс прес”.

В продължение на години Майка Тереза работила за бедните в индийския град Калкута. Очаква се тя бъде канонизирана на 4 септември 2016 г. като част от юбилейна година на милосърдието, според католическия вестник „Авенире“ в Рим.

Архиепископ Томас Д'Зоуза обявява, че Ватиканът е признал за чудо това, че Майка Тереза е излекувала бразилец, страдащ от множество тумори в мозъка.

„Бях информиран от Рим, че папа Франциск е признал второто чудо на Майка Тереза”, обяви архиепископът за АФП в Колката.

Експерти са заседавали в продължение на три дни, преди да бъде взето решението за второто чудо.

Майка Тереза е родена в албанско семейство в днешната столица на Македония – Скопие. Тя е известна по целия свят с благотворителната си дейност. Умира през 1997 г. на 87-годишна възраст. През 1979 г. получава Нобелова награда за мир. През 2003 г. е била благословена от папа Йоан Павел Втори. Благословията е първата стъпка към обявяването на светец.

Мисионерският й орден в Колката (бел. ред. до 2001 г. - Калкута) обяви, че е развълнуван и благодарен на папата. От ордена казват, че монахинята е била изключителна жена, която вярвала, че упоритата работа е най-добрият начин да служи на Бога.

Традиционната процедура за канонизация изисква най-малко две чудеса.