Въоръжен с нож мъж е арестуван, след като е намушка жена в центъра на Сидни и е задържан на улицата от граждани. Втора жена е намерена мъртва в жилищна сграда на същата улица, съобщава БиБиСи.

"Цялата информация, с която разполагаме, би свързвала тези две престъпления", заяви полицейският комисар Мик Фулър на пресконференция. Той допълва, че задържаният е "самотен играч" и има история на проблеми с психичното здраве. Той е бил известен на полицията, но "историята му е била незабележителна в сравнение с тежестта на престъпленията, които е извършил".

Полицейският комисар обяснява, че заподозряният има някои идеологии, свързани с тероризма, но няма явни връзки с други терористични организации. Смята се, че мъжът е имал USB устройство, съдържащо подробности за масови убийства в Нова Зеландия и Съединените щати.

Фулър допълва, че в момента нападението не се класифицира като терористичен акт, но това може да бъде преоценено, тъй като разследването продължава.

Трима "герои" са похвалени от полицейския министър на Нов Южен Уелс Дейвид Елиът за ролята им в задържането на мъжа. Похвалени са и пожарникари, които са участвали в задържането.

Инцидентът е станал близо до Clarence St и King St, оживена зона в центъра на града. Видеозаписи показват, че задържаният е скочил с нож върху автомобил, крещял "Алаху Акбар" и "застреляйте ме", докато друг мъж успява да го изблъска със стол.

Полицията заявява, че 41-годишна жена е намушкана в гърба, преди нападателят да бъде сдържан от трима граждани. Те успяват да го задържат, въпреки че той размахва голям касапски нож и очевидно е опасен.

След пристигането властите и малко след и след по-широко претърсване на района е намерено тялото на 21-годишна жена. 41-годишната жена е откарана в болница в стабилно състояние.

"Той беше безстрашен. Беше напълно безстрашен. Замръзнах вероятно за части от секундата и тогава си помислих, че се надявам той да не е с експлозиви или нещо друго", коментира шофьорът на колата (такси), върху която скача нападателят.

"Човекът имаше кръв по ризата. Той крещеше, държеше нож в ръката си и тичаше срещу кола точно пред на. Човек със стол и пожарникари го гонеха. Бях в колата заедно със съпруга си и приятели и успях веднага да избягам", разказва японска туристка.